Nieuws

Wethouder Pierik opent Korak – Herstelplein Oost-Veluwe

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Opening 6 juni 2019

“Ervaringsdeskundigen die hun kennis en ervaring inzetten voor het herstel van anderen”, zo typeerde wethouder Jolanda Pierik Korak – Herstelplein Oost-Veluwe. Namens zes gemeenten in de regio mocht zij symbolisch het regionale herstelcentrum openen. Zij deed dit door het doorknippen van een lint. Het herstelcentrum is gevestigd aan het Jean Monnetpark 77 in Apeldoorn. Het is bedoeld voor inwoners van Apeldoorn, Hattem, Eefde, Brummen, Voorst, Epe en Heerde.

Namens de zes gemeenten die samenwerken binnen de zogenoemde EPA-taskforce, prees Pierik de inzet van alle samenwerkingspartners. “Er is de afgelopen tijd veel werk verzet om dit initiatief van de grond te krijgen. Een initiatief waarvan we weten dat het hard nodig is. Korak is er vanaf nu voor mensen met ervaring met psychische problemen, verslavingsproblemen en andere moeilijkheden waar je in het leven mee te maken kunt hebben. En Korak is er ook voor de familie en naasten. Zij kunnen zich bij het herstelcentrum op eigen initiatief verder ontwikkelen en verder leren in hun persoonlijke herstel.” De Brummense wethouder vervolgt: “Korak biedt een lerende omgeving voor een ieder om: sterker te worden, meer kracht te verwerven, persoonlijke verder te ontwikkelen en vertrouwen en zelfvertrouwen te laten groeien.”

Uit de praktijk

Pierik benadrukt dat Korak géén zorginstelling is. “Het is een onafhankelijke stigmavrije plek waar de deelnemer zelf het heft in handen neemt. Waar hij of zij het normaal vindt om zelf de regie te houden over het leven en dit deelt met anderen.” Korak draait namelijk vrijwel geheel op mensen met ervaring met ontwrichtende problematiek. Ervaringsdeskundigen die zelf herstelgerichte activiteiten ontwikkelen en dit doorgeven. “Maar naast deze activiteiten worden er ook trainingen ontwikkeld en gegeven,” vervolgt Pierik: ”Het is zo waardevol om het herstelcentrum op te zetten en in te richten met mensen die dagelijks ervaren wat nodig is en wat werkt. Zij wijzen ons de weg om zorg beter te organiseren. Zeker in de tijd dat er steeds minder geld beschikbaar is om zorg te organiseren, kan de inzet van ervaringsdeskundigen er voor zorgen dat de middelen wel zo goed mogelijk worden ingezet”.

Unieke plek

De zes gemeenten werken binnen dit initiatief ook nauw samen met Zilveren Kruis Achmea, Tactus Verslavingszorg, Iris Zorg, GGNet, het Leger des Heils, Intact, Ixta Noa, Team ED, Stichting Levenskunst en Riwis, “We verwachten naast de bevlogen inzet van ervaringsdeskundigen zeker ook iets van het zorgnetwerk, begeleiders en zorgaanbieders,” benadrukt de wethouder. “Onze boodschap is daarom ook: benut deze unieke plek, zorg dat deze plek volstroomt met de mensen voor wie het bedoeld is en die ervan kunnen profiteren. We kijken met heel veel belangstelling uit naar de verhalen en hopen echt te zien dat heel veel mensen hier gebruik van maken!”